Beleggers willen 2 miljard investeren in huurwoningen

14 februari 2013 – Beleggers hebben in 2013 ongeveer 2 miljard euro beschikbaar voor de aankoop van huurwoningen. Dit is twee keer zoveel dan in 2012 werd  geïnvesteerd. Zij tonen grote belangstelling voor de aankoop van corporatiebezit en kunnen corporaties dus helpen nieuwe investeringen toch door te laten gaan. Om dit mogelijk te maken is een versoepeling van de regelgeving wel noodzakelijk.

Dit concludeert vastgoedadviseur Capital Value naar aanleiding van een onderzoek onder 150 woningcorporaties en de 50 grootste woningbeleggers in Nederland. De resultaten werden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Capital Value in het Spoorwegmuseum te Utrecht.

Bij dit optimisme onder beleggers spelen de lage leegstand, de positieve huurprijsontwikkeling, het inflatiebestendige karakter, de groei van het aantal huishoudens en de bevolking, de afname van de bouwproductie én de spreiding van het debiteurenrisico een belangrijke rol.

Institutionele beleggers geven aan ongeveer 1 miljard euro te willen investeren. Hierbij geniet nieuwbouw de voorkeur. Particuliere beleggers willen mogelijk 900 miljoen tot 1 miljard euro investeren. Deze groep beleggers heeft voornamelijk interesse in bestaande huurwoningen.

Marijn Snijders, directeur Capital Value: “Huurwoningen in het middeldure segment (665-850 euro per maand) zijn favoriet gezien de stijgende vraag in dit segment. Wel wordt de betaalbaarheid volgens de beleggers steeds belangrijker bij de beoordeling van nieuwe projecten.“

Uit het onderzoek blijkt verder dat 80 procent van de particuliere beleggers en 50 procent van de institutionele beleggers interesse heeft in de verwerving van corporatiewoningen. Kees van Harten, directeur Capital Value: “Dit betekent dat een aanzienlijk deel van het totale investeringsvolume beschikbaar is voor de verwerving van corporatiewoningen. Een groeiend aantal corporaties (54 procent) geeft in het onderzoek aan complexgewijs huurwoningen te willen verkopen als gevolg van de verslechterde financiële situatie. Huurverhogingen en individuele verkoop zijn niet meer toereikend. Beleggers kunnen corporaties dus helpen om nieuwe investeringen mogelijk te maken. ”

Bron:nvm.nlDelen:

Comments are closed.