‘Belastingdienst mag inkomen vrijesectorhuurders niet delen’

12 november 2013 – De Belastingdienst mag geen inkomensgegevens van huurders in de vrije sector aan verhuurders geven. Dat zegt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Brenninkmeijer zegt tientallen klachten en signalen te hebben ontvangen van huurders die in hun privacy zijn aangetast, doordat hun inkomensgegevens met de verhuurder zijn gedeeld.

Volgens de ombudsman moet de Belastingdienst de huurder op de hoogte stellen als de verhuurder om inkomensgegevens vraagt.

Inkomen
Sinds de invoering van de inkomensafhankelijke huurverhoging in 2013 mag de verhuurder het inkomen van de huurder opvragen bij de Belastingdienst.

De Nationale ombudsman vindt het belangrijk dat de toegang tot deze gegevens beperkt blijft tot sociale huurwoningen. Verhuurders in de vrije sector zouden geen inzicht in deze gegevens mogen krijgen. Brenninkmeijer doet de aanbeveling oneigenlijk gebruik van het bestand te bestraffen met een boete.

Klacht
Vrijesectorhuurders die klaagden bij de Belastingdienst kregen enkel algemene informatie. De ombudsman vindt dat de Belastingdienst op de klacht had moeten ingaan.

De inkomensafhankelijke huurverhoging is bedoeld om scheefwonen tegen te gaan. Nederlanders die een sociale huurwoning huren en een inkomen boven de 33.614 euro hebben, kunnen een extra huurverhoging krijgen.

Er wordt gesproken van een vrije sector woning indien de huur hoger ligt dan de liberalisatiegrens, die voor 2013 op 681,02 euro is vastgesteld.

Bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.