Aardbevingsscan voor Groningse gebouwen

01 mei 2013 – De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) gaat onderzoeken of gebouwen in Groningen bestand zijn tegen zwaardere aardbevingen.

Het is de eerste keer in Nederland dat daar onderzoek naar wordt gedaan, zo meldde een woordvoerder van de NAM woensdag. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag welke gebouwen en woningen versterking nodig hebben en op welke manier.

Komende weken worden eerst 12 gebouwen, waaronder een kerk en een school, met een computermodel in kaart gebracht. Het model laat per gebouw zien wat de consequenties van een aardbeving zouden zijn en welke maatregelen nodig zijn om het pand sterker te maken.

Eind dit jaar wil de NAM van maximaal 100 soorten en types gebouwen een computermodel hebben gemaakt. “Op die manier weten we van bijna elk gebouw in het gebied hoe sterk het is”, aldus de zegsman. Als blijkt dat een van de onderzochte gebouwen verstevigd moet worden, worden maatregelen genomen. Volgens de NAM is het te vroeg om te zeggen dat vervolgens alle vergelijkbare gebouwen in het gebied sterker moeten worden gemaakt.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.