Kleine opleving op woningmarkt

12 juli 2012 – In het tweede kwartaal van dit jaar zijn 20 procent meer huizen verkocht dan in het eerste kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

In de lente worden gewoonlijk meer woningen verkocht dan in de eerste maanden van het jaar. Maar gemiddeld stijgt de verkoop dan 12,6 procent en dit jaar is dat met 20 procent dus een stuk hoger. Er werden in totaal 30.000 woningen verkocht.

Oorzaak
De NVM zegt blij te zijn met de opleving, maar volgens de makelaars is van structurele verbetering van de woningmarkt nog geen sprake. De verkopen liggen nog altijd 1,3 procent lager dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Een van de oorzaken van de sterke toename is bovendien onzekerheid over de overdrachtsbelasting. Er was aanvankelijk sprake van dat die weer naar 6 procent zou gaan. Inmiddels is besloten dat de overdrachtsbelasting 2 procent blijft.

Gemiddelde verkooptijd
De huizenprijzen bleven afgelopen kwartaal dalen, met 0,7 procent ten opzichte van een kwartaal eerder en met 6,3 procent ten opzichte van een jaar geleden. De prijzen dalen al anderhalf jaar. De gemiddelde verkooptijd is nu 166 dagen, een maand langer dan vorig jaar.

Bron: nos.nlDelen:

Comments are closed.